Wednesday, February 11, 2009

The City Of Man

The design was inspired by a traditional Shanghai game, Imbrighi said. In the game, children drop a batch of 20 to 30 sticks on a table and try to move one stick at a time without moving the others until all the sticks are cleared.
Italian Pavilion | Shanghai Expo 2010
Design team: Giampaolo Imbrighi, Iodice Architetti (Teresa Crescenzi, Antonello De Bonis, Cosimo Dominelli, Francesco Iodice, Giuseppe Iodici and Marcello Silvestre)
Location: between Nanpu Bridge and Lupu Bridge along both sides of the Huangpu River, Shanghai.
When to visit: May 1 to Oct 31, 2010

The Italian Pavilion of Architect Imbrighi – selected among 65 proposals, on one hand, to represent Italian cultural values in contemporary terms and, on the other hand, to advance original solutions both on the technological level, to comply with the imperative of eco-compatibility, and on the structural level, to meet the need – if necessary – to dismount it and to rebuild it on a reduced scale in another area of the city.

The pavilion, called The City of Man, is composed of 20 functional modules that covers a 3,600 sq. m. square layout building, 18 m high, divided in several irregular bodies of different sizes, connected by steel bridge structures that allow to see the connection balconies.

The building is decorated on three sides by a film of water that reflects the structure highlighting the natural shinny effects. The brilliance of the structure is reproduced inside both via slits which evoke the narrow alleys between the city buildings, and also thanks to the use of transparent cement, a new, recently created multifaceted material. Because of its particular and diverse component on the different sides of the building, this material generates a twofold architectural effect, from the outside a nocturnal effect of the liveliness inside, and from the inside, the outside daylight atmosphere. The surface of the pavilion will appear transparent with the sides made up of self-cleaning glass.

The photovoltaic elements integrated in the glass of external covers shall guarantee a screening effect against radiations, while the lighting project of the building is not only aimed to scan the spaces, but also to favour energy saving.

The different sections of the building make up a geometrical variety symbolizing the tradition and regional customs which define the Italian identity: a type of mosaic of which each of the parts show a single picture. The form also highlights the topographic complexity of Italian cities, with its numerous short narrow roads and alleys which suddenly open onto a large square, a characteristic which can also be found in the traditional Chinese urban centres. A psycho physical effect of comfort is given by an internal garden, the presence of water and natural light which spreads throughout the area across the patios and by the walls.

via Shanghai Expo | Iodice Architetti