Saturday, June 20, 2009

The Wave Bølgen by Henning Larsen Architects

The Wave

Bølgen or The Wave is not just a new housing. It is also a sculpture and a metaphor for the city of Vejle, Denmark.
The Wave Bølgen Residences
Design Team: Henning Larsen Architects
Location: Vejle, Denmark
When to visit: Expected completion 2009

The Wave is a ten floors residential project with a magnificent location by Skyttehusbugten down to Vejle fjord. The Wave is an ambitious project, inspired by the hills, sea and sky of the surrounding area. When completed, The Wave will creates a link between the shoreline, landscape and the city.

Henning Larsens Architects has won the project in competition with 11 Danish architecture firms. The architectural challenges in the project has been to create a sculpture combined with functional and thoughtful residential into the smallest detail.

The Wave
The Wave

"Inspiration for 'wave' comes in Vejle's nature and the Scandinavian tradition of interpreting the nature world, such as what we see in Alva Alto's design and in Utzon's Sydney Opera. Just this time it is translated into a residential project. It has been an exciting challenge to find the thread between a metaphorical sculpture and a functional living environment. 'Wave' is created with two faces, so that is great both from water and from the city where citizens are guaranteed a sea view and a beautiful sculpture. The same idea is drawn into the apartments through the big glass window, respectively, the undulating city landscape and the sea.'

Henning Larsen Architects
The Wave

Basically, the term is essential, and the apartments are designed minimalist with glass facades and balconies, as seen from the outside is full attention to the wave.

More than 100 dwellings spread over 10 floors in 5 blocks will be in the top end of the housing market. The dwellings are in various sizes and is aimed at a broad audience in common that they are life to appreciate the aesthetics of everyday life.

Henning Larsen Architects
The Wave

via Henning Larsens Architects | Bølgen

1 comments:

Aspen Furniture said...

Wow. Great architecture! I do wonder if there is enough overhang to shade all that glazing during the summer months and stop unwanted solar gain.

www.davidrasmussendesign.com